SukuSampo2Teknistä tietoa

Käyttöjärjestelmä

SukuSampo2 on sukututkimusohjelmisto, joka on kehitetty Microsoft Windows -käyttöjärjestelmien 32-bittisiä versioita varten (Windows Vista, Windows 7, Windows 8 sekä uudemmat). Ohjelmat toimivat myös vastaavissa 64-bittisissä käyttöjärjestelmissä, koska ne pystyvät suorittamaan myös 32-bittisiä ohjelmia. Windows Vista on Microsoft Corporationin tuotemerkki.

Suorittaminen Mac-tietokoneissa

SukuSampo2 saattaa toimia myös Mac-tietokoneissa BootCamp-apuohjelman avulla. Lähemmät ohjeet https://support.apple.com/fi-fi/HT201258.

Suorittaminen Linux-tietokoneissa

Samoin on ehkä mahdollista, että SukuSampo toimii Linuxissakin Wine-rajapinnan kautta. Lähempiä tietoja osoitteessa https://www.linux.fi/wiki/Windows-ohjelmien_ajaminen_Linuxissa.

Käyttäminen virtuaalikoneessa

Itse käytän SukuSampoa Linux-käyttöjärjestelmään asennetussa Windows 7 -virtuaalikoneessa. Pääkäyttöjärjestelmäni on Ubuntu 14.04 LTS ja siihen on asennettu ilmainen WMvare Player -ohjelma. Tähän ohjelmaan on sitten luotu Windows 7-virtuaalikone. Kun Windows 7-virtuaalikoneen käynnistää WMvare Player -ohjelmassa, niin Windowsia voi käyttää aivan normaalisti omassa ikkunassaan. SukuSampo2 on asennettu tuon virtuaalikoneen Windowsiin aivan normaalilla tavalla.

Lisätietoja WMvare Player -ohjelmasta on mm. suomenkielisessä Wikipediassa.

Laitteistovaatimukset

SukuSampo2 toimii PC-tietokoneissa, joissa on jokin yllä mainituista Windows-käyttöjärjestelmistä. Laitteeksi riittää mikä tahansa laitteisto, jossa mainitut käyttöjärjestelmät toimivat.

Sovelluskehitin ja ohjelmointikieli

SukuSampo2 on ohjelmoitu alunperin Delphi 5 -sovelluskehittimellä, jossa ohjelmointikielenä on Object Pascal. Delphi on maksullinen ja siitä on saatavilla paljon uudempiakin versioita, mutta en ole lähtenyt niitä hankkimaan, koska tälläkin tulee toimeen.

Delphi 5 tuottaa puhdasta suoritinsidonnaista konekieltä, jonka suoritus tietokoneessa on kaikkein nopeinta (verrattuna esimerkiksi osittain tulkattaviin tietokonekieliin). Koska konekieli on suoritinsidonnaista SukuSampo2 toimii vain 32- ja 64-bittisissä Windows-käyttöjärjestelmissä ilman erillisiä apuohjelmia, kuten edellä on kerrottu.

Tietokanta

SukuSampo2 -ohjelman tietokanta on Elevate Software -nimisen yrityksen ohjelmoijalle maksullinen DBISAM-tietokanta, jolla ohjelmoidut ohjelmat ovat kuitenkin ohjelman käyttäjälle maksuttomia tietokannan osalta (Royalty-free distribution).

Tietokantatoiminnot on käännetään mukaan SukuSampo2-ohjelmaan, joten tietokannan käyttäminen ei vaadi ulkoisia lisäohjelmia, joten tietokannan käyttäminen on sekä nopeaa että yksinkertaista. DBISAM-tietokannan nettisivu on osoitteessa http://www.elevatesoft.com/products?category=dbisam&type=delphibcbLähetä sähköpostia tekijälle: SukuSampo2