Jos tietokone hidastelee

Uusi tietokone toimii yleensä varsin ripeästi, mutta ajan mittaan se tuntuu toimivan aina hitaammin ja hitaammin. Mistä tämä voi johtua?

Olen usein joutunut tekemisiin tämän kysymyksen kanssa, kun tuttavat ja sukulaiset ovat asiaa ihmetelleet. Ensimmäisenä on tullut mieleen, että onkohan tietokoneen virustorjunta kunnossa. Koneeseen päässeet virukset ja muuta haittaohjelmathan saattavat viedä niin paljon koneen suoritustehosta, että varsinaisiin tehtäviin jää enää vain osa koneen tehosta.

Mutta muitakin syitä on:

Virukset ja virustorjunta

Tietokonevirukset ovat varmaan yleisesti tunnettu syy tietokoneen hidasteluun. Tietokonevirusten torjuntaan on kehitelty monenlaisia sekä ilmaisia että maksullisia ohjelmia.

Riippumaton AvTest testasi vuonna 2014 kaksi kuukautta virustorjuntaohjelmia Window XP, Windows 7 ja Windows 8.1 käyttöjärjestelmissä. Microsoftin oma ilmainen  Microsoft Security Essentials oli testissä mukana, mutta selvisi testistä valitettavan heikosti. Se löysi vain 74% viruksista, kun esimerkiksi paljon käytetty ilmainen Avast Antivirus löysi 94% viruksista.

Microsoft on sisällyttänyt oman virustorjuntaohjelmansa käyttöjärjestelmiin  Windows 10, Windows 8.1 tai Windows 8. Näihin on valmiiksi asennettu Windows Defender -niminen ohjelma, jonka tehokkuus valitettavasti on heikko, kun sen toimintaa vertailtiin muihin virustorjuntaohjelmiin AvTestin vertailussa 2015. Windows Defenderin voi korvata asentamalla koneeseen jonkin paremman virustorjuntaohjelma, jolloin Windows Defender poistuu koneesta automaattisesti.

Vertailuissa on saanut hyvät pisteet edellä mainitun ilmaisen suomenkieliseksikin taipuvan  Avast Antivirus -ohjelman ohella ilmainen englanninkielinen  BitDefender Antivirus Free jonka käyttöä kokeilen (2016 alussa). Siinä pitäisi olla myös muiden haittaohjelmien torjunta.

Muut haittaohjelmat

Muut haittaohjelmat ovat ainakin sikäli kiusallisia, että ne muuttavat tietokoneen ja sen ohjelmien asetuksia ja myös hidastavat tietokoneen toimintaa. Wikipedian sivulla https://fi.wikipedia.org/wiki/Haittaohjelma kerrotaan yleistä haittaohjelmista.

Googlen sivulla https://support.google.com/websearch/answer/8091?hl=fi on kerrottu haittaohjelmista ja niiden toiminnoista.

Ainakin Malwarebytes AntiMalware on ilmainen haittaohjelmien poistaja.

Toinen ilmainen on AVG Protection Free

Levy on liian täynnä

Jos tietokoneen kiintolevy (se joka on koneen sisällä näkymättömissä) on liian täynnä, on käyttöjärjestelmän vaikea toimia ja sijoittaa tiedostoja levylle. Tietokoneen keskusmuistin jatkeena Windows käyttää levytilaa, jota nimitetään  heittovaihtomuistiksi (engl. swap file). Jos tälle ei ole riittävän suurta aluetta levyllä, niin koneen toiminta väistämättä hidastuu ja saattaa koko kone lähes jumittua.

Mitä sitten voi tehdä levylle, joka on liian täynnä? Et ehkä itse uskalla lähteä poistelemaan tiedostoja tietämättä, mitä seurauksia siitä voi olla. Sitäpaitsi tiedostojen poistaminen ei poista tiedostoja, vaan siirtää ne roskakoriin, joka sekin sijaitsee levyllä. Vasta Tyhjennä roskakori -toiminto tosiasiallisesti vapauttaa levytilaa.

Onneksi on saatavilla ilmaisiakin levynsiivousohjelmia, joista itse käytän suomenkieltäkin osaavaa CCleaner-nimistä ohjelmaa. Sen käyttäminen on helppoa: painat vain CCleaner -painiketta.


Levy on pirstaloitunut

Levyn pirstaloitumisesta on kerrottu Wikipedian sivulla

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eheytt%C3%A4minen_%28tietotekniikka%29


Laajemmin aiheesta on http://www.hardware.fi/ -sivuston linkissä

 http://www.hardware.fi/artikkelit/artikkeli.cfm/opas_tietokone_nopeammaksi/2


Pirstaloitumisen korjaamiseksi voi käyttää Windows-käyttöjärjestelmien omaa eheytystä, joka esimerkiksi Windows 7 -käyttäjärjestelmässä käynnistyy näin:

Käynnistä
Ohjelmat
Kaikki ohjelmat
Apuohjelmat
Järjestelmätyökalut
Levyn eheytys

joka käynnistää eheytysikkunan. Oletuksena Windows 7 käynnistää eheytyksen määrättynä aikana (tai sen jälkeen, kun kone on käynnistetty). Siinä on yksi hidastelun syy. Alla olevassa kuvassa näkyy, miten rasti otetaan pois päältä, jolloin käyttäjän pitää itse muistaa eheyttää levyt silloin, kun ei tee muuta koneella.
Toinen tapa käynnistää Windows 7: n eheytys on tämä:
Ilmaisia eheytysohjelmia

On myös saatavilla monia ilmaisia, suomenkielellä toimivia eheytysohjelmia, kuten

Piriform Defragger https://www.piriform.com/defraggler/download/standard (asennuksen jälkeen kieleksi asetetaan Suomi).

Puran Free Defragger http://puran-defrag-free.en.softonic.com/

Molemmista on myös maksulliset versiot.

Kone lataa jotakin

Koneeseen asennettujen käyttöjärjestelmän ja ohjelmien korjaukset ja parannukset vaativat silloin tällöin päivityksiä. Päivitykset lataantuvat Internetin kautta koneelle, jossa ne sitten asennetaan joko automaattisesti tai käyttäjän käynnistämänä.

Lataukset saattavat käynnistyä automaattisesti koneen käyttäjän tätä huomaamatta, jolloin kone vain vaikuttaa tuskallisen hitaalta. Kun lataukset ja asennukset on tehty, koneen vauhti taas tuntuu lisääntyvän.

Windowsin asetuksissa on kohta, josta voi vaikuttaa automaattisiin päivityksiin, ellei halua koneen käyttöjärjestelmän tekevän niitä omin päin. Tämä on kuitenkin syytä jättää tekemättä, ellet ole todella kokenut tietokoneen ja Windowsin käyttäjä. Tärkeiden päivitysten tekemättä jättäminen voi altistaa koneen haittaohjelmille.

Koneen päivitykset saattavat jättää päivityksessä tarvittuja tiedostoja levylle, joten levyn siivous on paikallaan silloin tällöin (esimerkiksi CCleanerillä), ettei levytila käy liian vähiin.

Windows 10 asennuksen tyrkytys

Nyt kun Windows 10 -käyttöjärjestelmää tarjotaan joka koneeseen, myös tämä hidastaa konetta varsinkin käynnistyksen jälkeen. Tuosta tarjouksesta  pois pääseminen tuottaa  työtä, jota vain  hyvin tietokoneeseen perehtyneet osaavat tehdä. Asiasta on hyvä kirjoitus osoitteessa

http://markusjansson.blogspot.fi/2015/09/miten-estaa-windows-7-tai-81-paivitys.htmlMatti Jaakkola
Helmikuussa 2016