Skannaus (kuvanluku)

Skanneri eli kuvanlukija

Sivulla https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuvanlukija skanneri määritellään seuraavasti:

Kuvanlukija eli skanneri (englannin teonsanasta scan, ’keilata’, ’pyyhkäistä’) on laite, joka muuntaa kaksiulotteisen kohteen kuvatiedostoksi. Tätä kutsutaan kuvan lukemiseksi, ”skannaamiseksi”.

Kuvien lisäksi voidaan myös skannata tekstiä. Tekstiä (ja kuvia) sisältävä sivu tallentuu yleensä PDF-muodossa https://acrobat.adobe.com/fi/fi/why-adobe/about-adobe-pdf.html. Tekstin skannauksesta ja skannatun PDF-tiedoston jatkokäsittelymahdollisuuksista löytyy lisää tietoa Adobe Acrobat -yhtiön osoitteesta

https://acrobat.adobe.com/fi/fi/acrobat/how-to/ocr-software-convert-pdf-to-text.html

Kuvan skanneri on monitoimilaitteen yläosassa. Monitoimilaite osaa myös tulostaa ja kopioida (=skannaus ja tulostus).

Kuvan monitoimilaite toimii myös langattomassa paikallisverkossa aivan kuten tietokoneet (joka se toki onkin). Skanneri löytää lähialueella olevat langattomat verkot ja niihin kytkeytymisessä tarvitaan verkon salasana (=jaettu avain).

Kuvassa olevan Canon PIXMA MG5650 -monitoimilaitteen verkkoon kytkeytyminen tehdään osoitteessa http://www.canon.fi/support/consumer_products/pixma_printer_wireless_connection_setup/mg5650_wireless_connection_setup/ olevan olevan ohjeen mukaisesti.

Laite muistaa salasanan ja verkon, kun kytkeminen on kerran tehty.

Skannausoppaita

Myös Ifolor on julkaissut lyhyen skannausoppaan osoitteessa https://www.ifolor.fi/inspiraatio/skannaa-vanhat-valokuvat.

Elisa on julkaissut sivun http://yksityisille.hub.elisa.fi/skannaa-paperit-puhelimella/, jossa kerrotaan, miten tekstiä ja kuvia voi skannata myös puhelimella. Puhelimella skannatut voi siirtää vaikkapa pilvipalvelimelle, esimerkiksi Google Drive. Käsin skannaus vaatii kuitenkin voimakkaan ja tasaisen valon kuvalle sekä vapisemattoman käden, muuten kuvasta saattaa tulla epäterävä.

Skannausohjelmia

Windows 8- ja 10- käyttöjärjestelmissä toimiva Windowsin faksi ja skannaus -ohjelma tuottaa tämän kirjoittajan kokemusten perusteella huonolaatuisia valokuvia. Kannattaa asentaa skannerilaitteen (tai monitoimilaitteen) oma ohjelmisto asennuslevyltä, joka on tullut laitteen mukana ja käyttää tätä skannausohjelmaa.

Kouluttajalla oleva Canon Pixma MG5650 -monitoimilaite on tehty myös skannaukseen. Sen skannausohje on osoitteessa http://ugp01.c-ij.com/ij/webmanual/ScanUtility/M/MG5600%20series/2.0/FI/SU/su-003.html.

Skannaustarkkuus

ATK Seniorit Mukanetti ry on julkaissut helposti ymmärrettävän nettisivun kuvien tarkkuudesta sivulla http://www.mukanetti.net/Opastukset/pikselit%20ja%20resoluutio_v2.1.pdf

Filmiskannerit

Tämän kirjoittajalla on myös erityinen filmiskanneri, jolla voi skannata kuvat alkuperäisistä kuvanegatiiveistä (=filmiltä) tai diakuvista. Laitteen tietoja ja hinta näkyy osoitteesta https://hinta.fi/187032/reflecta-s1-scan/tuotetiedot. Markkinoilla on myös monitoimilaitteita/skannereita, joissa on sekä tasoskannaus (=skannaus paperilta tai valokuvista)  että filmiskannausmahdollisuus.

Skannauspalvelut

Jos et itse halua/osaa skannata valokuviasi, niin netistä löytyy runsaasti skannauspalvelun tarjoajia, jos kirjoitat hakusanoiksi valokuvien skannauspalvelu.

Eräässä liikkeessä  hinta näyttää olevan 45 € sataan kuvaan asti.

Takaisin päävalikkoon 

 



Matti Jaakkola 2017