Tiedostojen käsittely

Tämä sivu sisältää tiedostojen käsittelyä (ilman kansiota).

Tiedoston luonti (lisäys)

Tiedostot syntyvät tallentamalla niitä erilaisilla ohjelmilla tietovälineille tai niitä ladataan netistä tai saadaan muilta.

Talletuksen yhteydessä tiedostoille määrätään paikka, johon ne talletetaan. Paikoista (kansioista puhutaan tämän sivuston osassa Hakemisto eli kansio ja tällä sivulla kaikki tiedosto-operaation tehdään vain muistitikun juurikansioon.

Esimerkki tämän tekstin talletuksesta:




Resurssienhallinta ja muut apuohjelmat

Varhaisemmissa Windows-käyttöjärjestelmissä (XP) tiedostoja pääsi käsittelemään Oma tietokone -nimisellä ohjelmalla. Tämä ohjelma on nyt Windows 7 -käyttöjärjestelmässä nimellä Tietokone ja Windows 10 -käyttöjärjestelmässä nimellä Tämä tietokone.

Tämä materiaali on kirjoitettu Windows 7 -käyttöjärjestelmässä, joten tässä on käytetty tiedostoselaimena joko Resurssienhallinta- tai Tietokone -ohjelmaa.




Seuraava teksti on kopioitu Microsoftin osoitteesta:

https://wiki.uef.fi/display/opkmateriaalit/Windows+7+oma+tietokone+ja+resurssienhallinta


Sovellukset (Oma tietokone ja Resurssienhallinta) toimivat käynnistystä lukuun ottamatta identtisesti, sillä kyseessä on todellisuudessa käyttöjärjestelmän kannalta yksi ja sama sovellus. Kumpikin sovellus antaa käyttäjälle samat mahdollisuudet tiedostojen käsittelyyn.

Ohjelmilla voidaan esimerkiksi:

Sekä Resurssienhallinta- että Oma tietokone –ikkuna ovat kaksiosaisia. Vasemmanpuoleisessa osassa nähdään kaikki kohteet hierarkkisessa järjestyksessä. Ikkunan oikeassa osassa nähdään aina valitun kohteen sisältö. Ikkunan tallennusasemien ulkoasuun vaikuttavat Näkymä-asetukset.


Tiedostojen uudelleennimeäminen

Kun uudelleennimettävän tiedoston nimi on näkyvissä ja ollaan nimirivillä, voidaan joko

avata pikavalikko hiiren kakkospainikkeella (=oikea painike)




tai näpäyttää hiirellä nimeä ja tauon jälkeen näpäyttää nimeä uudelleen, jolloin nimi tulee valituksi (sininen taustaväri); tämä on hieman hankalampi tapa




Tiedoston poistaminen

Valitun tiedoston poistaminen käy helpoimmin painamalla Delete-näppäintä. Ohjelma varmistaa poiston:




Toinen tapa on avata pikavalikko hiiren kakkospainikkeella ja valita pikavalikosta Poista. Katso pikavalikon kuvaa ylempää.

Koska tällainen poistaminen ei ole lopullista, voidaan tiedostojen ja kansioiden poisto perus palauttamalla poistettuja roskakorista. Roskakorin saa avatuksi kuvakkeella



Roskakorin valintaikkuna on varsin samanlainen kuin resurssienhallinnan ikkuna.




Tiedostojen kopioiminen

Tiedostojen kopiointiin on useita menetelmiä. Ensin kopiointi leikepöydän välityksellä kopioi – liitä -menetelmällä.

Kopiointi ja liittäminen pikavalikon komennoilla

Kuvassa on ensin valittu tiedosto sotkaperhe.JPG ja sen jälkeen avattu pikavalikko hiiren kakkospainikkeella. Kun sitten valitaan pikavalikosta Kopioi, niin tiedoston nimi tallettuu leikepöydälle.




Nyt valitaan laite ja kansio, johon tiedosto kopioidaan ja jälleen avataan pikavalikko, tällä kertaa kohdekansion päältä (muistitikun juurikansio eli pelkkä E:). Valitaan Liitä, jolloin tiedoston kopiointi on tehty.




Kopiointi ja liittäminen näppäinkomennoilla

Pikavalikon käytön sijaan voidaan käyttää näppäintoimintoja, jossa pidetään Ctrl-näppäin alhaalla ja näpäytetään samalla Joko C- tai V-kirjainta. Tätä samanaikausuutta esitetään kauttaviivalla tai joskus plus-merkillä:

Ctrl/C – kopioi

Ctrl/V - liitä

Kopiointi raahaamalla

Tiedostoja voidaan myös kopioida ns. raahaamalla (engl. Drag and Drop). Siinä tarvitaan kaksi resurssienhallintaikkunaa.




Jos raahaat tiedoston saman tietovälineen sisällä (kopiokappale on samalla tietovälineellä kuin kopioitava tiedosto), niin kopioinnin sijaan tuletkin vahingossa tehneeksi tiedoston siirtämisen. Siinä tilanteessa on pidettävä Ctrl-näppäin alhaalla koko raahauksen ajan. Katso tarkasti, mitä ohjelma ilmoittaa: kopioi vai siirrä!

Edellä olevassa kuvassa näin ei tapahdu, koska kopioitava tiedosto on kiintolevyllä (C:) ja kopio viedään muistitikulle (E:).

Tiedostojen siirtäminen

Edellä tulikin kerrotuksi tiedoston siirtäminen raahaamalla.

Toinen tapa on leikkaa – liitä -menetelmä. Leikkaa -komennolla tiedosto viedään leikepöydälle samalla poistaen tiedosto siitä paikasta, jossa oli. Tämän jälkeen suiritetaankin liitä-toiminto kuten edellä on kerrottu.

Näppäintoimintoina siirtäminen menee näin:


Ctrl/X – leikkaa

Ctrl/V - liitä

Monen tiedoston valinta ja käsittely

Tiettyä operaatiota varten voidaan valita joukko tiedostoja ja tehdä niillä esimerkiksi kopiointi tai siirto.

Monen tiedoston valinta tapahtuu näin:

valitaan ensimmäinen hiirellä

painetaan Shift (=vaihtonäppäin) alas ja valitaan viimeinen tiedosto hiirellä



Kuvassa on valittu kolme peräkkäistä tiedostoa. Ne voidaan sitten joko poistaa, siirtää tai kopioida.

Jos valittavat tiedostot eivät ole peräkkäin, niin valinta tehdään yksi tiedosto kerrallaan pitämällä Ctrl-näppäin alhaalla.





Harjoituksia

Valitse joukko tiedostoja kiintolevyltäsi ja kopioi ne muistitikulle.

Valitse joukko kansioita kiintolevyltäsi ja kopioi ne muistitikulle.

Valitse muistitikulta osa kopioimistasi tiedostoista ja poista ne muistitikulta. Tee samoin joukolle muistitikun kansioita.

Peru viimeisin poisto palauttamalla tiedostot/kansiot roskakorista.