Hakemisto eli kansio


Aikoinaan ensimmäisissä PC-mikrotietokoneissa oli vain kaksi levykeasemaa (=lerppuasemaa). Näihin sopiviin levykkeisiin sopi tietoa vain 360 Kt (360 000 tavua). Näihin ei siis mahtunut kovin monia tiedostoja. Sata oli jo hyvä saavutus!

Myöhemmin, kun koneisiin tulivat kiintolevyt, alkoi tilaa olla jo niin paljon, että tiedostoja oli satoja ellei tuhansia. Siinä alkoi jo olla hallintaongelmia. Jos nyt ostat kaupasta uuden koneen, on sen kiintolevyllä tilaa paljon. Tässä erään noin 350 € maksavan kannettavan koneen kiintolevyaseman koko: 500 Gt. Mitä tuo tarkoittaa?

Voit ostaa vaikkapa kahden teratavun ulkoisen kiintolevyn kaupasta. Jos kaikki sille tallennettavat tiedostot olisivat ”samassa kasassa” ilman kansioita, niin voinet kuvitella, kuinka kauan määrätyn tiedoston löytyminen kestäisi!

Wikipediassa on kansio kuvattu näin:

Hakemisto eli kansio on tiedostojen symbolinen tallennuspaikka tietokoneen massamuistiin (kuten kiintolevyyn) asennetussa tiedostojärjestelmässä.

Tiedostojen lisäksi hakemisto voi sisältää muita hakemistoja eli alihakemistoja. Sisäkkäisistä hakemistoista muodostuu tiedostojärjestelmän hakemistorakenne eli niin sanottu hakemistopuu.

Kun sisäkkäisten hakemistojen nimet luetellaan tiedostojärjestelmän perustasolta eli niin sanotusta juurihakemistosta lähtien, saadaan hakemistopolku (eli hakupolku, kirj. huom.).



Missä sitten sijaitsee äsken tallentamamme tiedosto?

Tallensimme sen suoraan muistitikulle, joten se on tietovälineen juurikansiossa, jota kuvaa pelkkä kenoviiva \ näin (voit käyttää hakupoluissa myös kauttaviivaa):

E:\

Hakupolun saa näkyviin näpäyttämällä ensin haluttua tiedostoa ja painamalla sitten hiiren kakkospainiketta (kakkospainike = oikeanpuoleinen painike).

Toinen esimerkki hakemistopoluista:



Kansioiden käsittely

Kansioita voidaan tarpeen mukaan luoda, nimetä uudelleen ja poistaa.

Kokonaisen kansion (ja samalla sen sisällön) voi kopioida toiseen paikkaan.

Kansiolle voi luoda alikansioita.

Kansioiden luonti

Kansio voidaan luoda monella tavoin, mutta me opettelemme tavallisimman tavan eli luomme kansion resurssienhallinnasta, joka avautuu painikkeella.



Luomme kansion muistitikulle. Aloita valitsemalla se tietoväline, jolle kansio luodaan (kuvassa E: mutta voi olla jokin muu koneesi laitteista riippuen).




Laitteen valinnan jälkeen avaa resurssienhallinnan pikavalikko näpäyttämällä hiiren kakkospainikkeella resurssienhallinnan päällä (=oikeanpuoleinen painike), jolloin pikavalikko avautuu. Pikavalikossa on alhaalla vaihtoehto Uusi, josta avautuu alivalikko, jossa näkyy Kansio.

Kun olet näpäyttänyt pikavalikon Kansio-riviä, avautuu uusi ikkuna, johon voit kirjoittaa kansion nimen. Kun lopuksi painat Enter-painikkeesta, on uusi kansio luotu ja se näkyy vasemmassa ruudussa.




Tiedostojen vienti kansioon

Kun olet tehnyt kansion, voit viedä siihen tiedostoja. Voit siirtää tai kopioida tiedostoja toisista kansioista tai voit tallettaa uusia tiedostoja ohjelmilla uuteen kansioon.

Kansion uudelleennimeäminen

Jos kansiolla on sopimaton nimi, niin nimi voidaan muuttaa. Paina hiiren kakkospainikkeella kansion nimeä, niin pikavalikko avautuu. Siinä on vaihtoehto Nimeä uudelleen.

Kun tästä on painettu, maalautuu kansion nykyinen nimi ja voit kirjoittaa päälle uuden nimen. Paina lopuksi Enter-näppäimestä.




Alikansion luonti

Alikansio voidaan luoda jo olemassa olevalle kansiolle, kuten loimme (pää)kansion muistitikulle. Kuitenkin ensin pitää valita se kansio, jolle luodaan alikansio (1). Sarakeotsikkojen yläpuolelle ilmestyy työkalupalkki, jossa on mm. Uusi kansio.



Tätä näpäyttämällä uusi alikansio ilmestyy näkyviin. Kirjoita haluamasi nimi alikansiolle tekstin Uusi kansio päälle.





Kansion poistaminen (tuhoaminen)

Jos poistat kansion, koko kansion sisältö poistuu (tiedostot ja alikansiot).

Poistetun kansion sisältö ei kiinteältä kiintolevyltä poistu lopullisesti, vaan sen sisältö viedään roskakoriin, joka on erityinen kansio poistetuille tiedostoille ja kansioille. Vasta roskakorin tyhjennys poistaa sen sisällön lopullisesti ja peruuttamattomasti. Siihen asti roskakorista voi palauttaa kansiota ja tiedostoja.

Kuitenkin muistitikulta yms. irrotettavalta tietovälineeltä poistaminen on lopullista, josta Windows kyllä varoittaa.

Kansion poistaminen tapahtuu niin, että ensin valitset poistettavan kansion hiirellä näpäyttämällä ja sitten painat Delete-näppäintä. Windows avaa ikkunan.




Harjoitus

Luo muistitikullesi kansio nimeltään harjoitus. Kopioi luomaasi kansioon jokin tiedosto.

Luo sitten kansiollesi alikansio ja nimeä se nimellä tekstit. Kopioi alikansioon joitakin tekstitiedostojasi kiintolevyltä.

Muuta kansiosi harjoitus nimeksi Omat tiedostot.

Poista alikansio tekstit ja luo uusi alikansio dokumentit. Kopioi alikansioon joitakin tekstitiedostojasi kiintolevyltä.


Matti Jaakkola 2016